Cursussen

Cursussen

POSTMODERN DENKEN – EEN HUMAAN RELATIVISME
Neuville-sur-Margival – 27 tot en met 31 mei 2019

Herhaling op 1 tot en met 6 september 2019

BEIDE CURSUSSEN ZITTEN VOL - WELLICHT KOMT ER EEN TWEEDE HERHALING IN 2020

MAAR DAT ZAL NIET EERDER DAN IN 2021 ZIJN OMDAT IK TOT DIE TIJD AAN EEN NIEUW BOEK WERK.

Er is een beroemde tekst van Nietzsche die vertelt dat wij, mensen, God gedood hebben. En dat het lang zal duren voordat de consequenties van deze daad tot ons zullen doordringen. We zijn nu honderd jaar verder en de gevolgen worden zichtbaar en voelbaar: de goddelijke garantie voor de zin van het leven, het doel van het leven, maar ook voor de betrouwbaarheid van menselijke kennis, is weggevallen. De filosofie, die ook een kritisch-sceptische, wantrouwende houding naar die kennis is, heeft, als gevolg van die weggevallen garantie, het vertrouwen in het kennen verder kunnen ondermijnen. De postmoderne conclusie luidde daarom tenslotte: waarheid is voor het verstand onbereikbaar. De twijfel is daarmee boven alle twijfel verheven.
Er zijn dan inderdaad geen theoretische waarheden meer waaraan we ons kunnen vastklampen. Geloven in waarheid is geloven in een illusie. We zijn daardoor aan onze toevallige meningen overgeleverd, ondergedompeld zijn in een alomvattend relativisme. Met als gevolg een ‘anything goes’: iedereen kan en mag dan van alles roepen en doen (vrijheid van meningsuiting!). Ondertussen zijn aan dit relativisme gemakkelijk de zinloosheid en doelloosheid van het bestaan te verbinden (die onderstreept en aangedikt worden door de evolutietheorie), en waarop ook ‘de shoppende consument’ geen antwoord is.
Deze gevolgen van ‘de dood van God’ zijn dan zo de weg richting antidepressiva. Maar deze cursus biedt een uitweg uit het postmoderne, absolute relativisme door het zowel te omarmen als te begrenzen: namelijk door het te beschouwen als de emancipatorische weg naar wat boven alle twijfel verheven dient te zijn: solidariteit. Solidariteit zal de niet af te breken, niet te relativeren conclusie blijken te zijn van alle postmoderne denkers. De laatste waarde van de ogenschijnlijk nihilistische, Westerse cultuur ligt daarom niet in de vrijheid van meningsuiting, maar in dit ideaal van medemenselijkheid. Dat is wat in deze cursus boven tafel komt. Paradoxaal gesproken voert juist de weg van het absolute relativisme van al ons weten naar een absolute ‘waarheid’ die weerbarstig is aan alle afbraak. De dood van God doet daar niets aan af.

De gang van de cursus in acht bijeenkomsten is (onder enig voorbehoud) als volgt:

1. Inleiding: de filosofische ontwikkeling van modernisme naar postmodernisme
2. Nietzsche als de vader van het postmodernisme: waarheid is een fictie
3. Jacques Derrida en de deconstructie
4. Foucault en de ondergang van het subject
5. François Lyotard: de relatieve waarheid van het discours
6. Richard Rorty: taalspel en pragmatisme
7. Emmanuel Levinas en de ambiguïteit van de taal
8. Slot: het ethische als grens van het relativisme

De filosofie zal in heldere bewoordingen gebracht worden, op een zodanige wijze dat uw nieuwsgierigheid voortdurend geprikkeld wordt.

PROGRAMMA

MAANDAG 27 mei/2 september

10.00-13.00 Inleiding: de filosofische ontwikkeling van modernisme naar postmodernisme

18.00-20.00 Friedrich Nietzsche als de vader van het postmodernisme: waarheid is fictie

DINSDAG 28 mei/3 september

10.00-13.00 Jacques Derrida en de deconstructie

18.00-20.00 Michel Foucault en de ondergang van het subject

WOENSDAG 29 mei/4 september

10.00-13.00 François Lyotard : de relatieve waarheid van het discours

18.00-20.00 Vrije avond - film i.v.m. het onderwerp: American beauty

DONDERDAG 30 mei/5 september

10.00-13.00 Richard Rorty: taalspel en pragmatisme

18.00-20.00 Emmanuel Levinas en de ambiguïteit van de taal

VRIJDAG 31 mei/6 september

10.00-13.00 Slot: het ethische als grens van het relativisme

Docent: Dr. Jan Keij
Opgave en informatie: Jan Keij, keij@planet.nl, 0318300545, 0625595045 of Dorien Zwegers, dorienzwegers@hotmail.com, 0610880495
Cursusprijs: 555 tot 695 euro (afhankelijk van de overnachtingswijzen) inclusief syllabus, logies, ontbijt, lunch, diner, koffie, thee, drankjes tijdens de avondmaaltijd (logies indien gewenst, want tent, camper, caravan en hotel elders behoren tot de mogelijkheden – de cursusprijs is dan 500 tot 545 euro, afhankelijk van gebruikte maaltijden in het chateau),
Cursusplaats: Frankrijk, Neuville-sur-Margival 32, Chateau Bonton, Rue Principale, 02880 Neuville sur Margival. (plusminus 100 km van Parijs, 40 km van Reims) – aankomst zondag namiddag 26 mei/1 september).
Bereikbaarheid cursusplaats: 400 km vanaf Utrecht, een rit met de auto van 4 en ½ uur. Met de trein: van Rotterdam naar Paris Nord. Daar overstappen op de rechtstreekse trein naar Soissons (vlakbij Neuville - u kunt in Soissons worden opgehaald). Totale treintijd plusminus 4 uur en 40 minuten.

Voor info over de plek en het huis: zie de website http://www.chateaubonton.nl

Specificatie cursusprijs:
Kamer met douche en toilet: 695 p.p.
Kamer (douche en toilet op de gang): 645 p.p.
Gedeelde kamer met medecursist: 585 p.p. (geldt niet voor echtparen)
Pension (hotel, B&B) elders 500 p.p.
Indien ook ontbijt elders 475 p.p.
Caravan of tent 500 p.p.
In de nabije omgeving van Neuville zijn er hotels (in Soissons op 15 km van Neuville met auto, 12 km met fiets) en is er een B&B.

Annulering:
Bij inschrijving wordt een aanbetaling gedaan van 95 euro. Te voldoen op rekeningnummer NL22 ASNB 0781 2029 73 t.n.v. Clavis. Tot een maand voor aanvang van de cursus kan geannuleerd worden, met als enige kosten de aanbetaling. Daarna is het volledige bedrag verschuldigd. Aan te raden is om een goede annuleringsverzekering te nemen.