2011-12-09 Wees blij dat het leven tijd(elijk) is

2011-12-09 Wees blij dat het leven tijd(elijk) is

Wees blij dat het leven tijd(elijk) is
Cursus filosofie over de tijd


U wilde altijd al weten wie u ten diepste bent. Daar komt u misschien achter in deze cursus over de tijd. Want de vraag ‘wat is tijd?’ zal regelrecht voeren naar het geheim of raadsel dat ieder mens is.
Het antwoord op die vraag wordt vooral gezocht met behulp van de boeiende gedachten van Emmanuel Levinas (naast ook Derrida en Lyotard) over de tijd. Deze diepzinnigste denker van de twintigste eeuw heeft de complete Westerse wijsbegeerte op zijn kop gezet met een nieuw denken, waarvan de originaliteit en diepte nog amper is doorzien. Alsof onze oren er nog niet geschikt voor zijn.

Onze oren niet geschikt? Wel misschien als ik Levinas introduceer vanuit de ideeën over de tijd bij Schopenhauer en Nietzsche. Vanuit deze denkers krijgt u zo niet alleen suggesties over de invulling van uw leven (kluizenaarschap in de Himalaya of vol voor het leven gaan), maar ook glijdt u zo moeiteloos de tijdfilosofie van Levinas in (die op zijn eigen wijze daarmee duidelijk maakt wat de zin van uw leven is).

Deze cursus wordt genieten van creatieve denkkracht, van de prachtige schildering die van de mens, zijn oorsprong en zijn bestemming, gegeven wordt. Geen abstract betoog dus. Wel wordt het uiterste van uw ontvankelijkheid voor het nieuwe en ongewone gevergd. Maar de beloning zal groot zijn.

Achtereenvolgens wordt de tijd geschetst als illusie (volgens het boeddhisme en Schopenhauer), vrijheid (volgens Nietzsche), en kwetsbaarheid als sterfelijkheid (volgens Levinas). Levinas blijft dan aan het woord als we de tijd daarna verbinden met lichamelijkheid, ethiek, schepping, het ontstaan van het bewustzijn, en tegelijk door deze onderwerpen ook MET U! De conclusie zal tenslotte zijn dat de tijd beter is dan de eeuwigheid: lang leve de vergankelijkheid.

De verbeelding, gebaseerd op argumenten, zal aan de macht zijn. Hetgeen u niet onberoerd zal laten.

Er wordt acht dagdelen les gegeven, 's ochtends van 10.30 tot 12.30, 's middags van 15.00 tot 17.00, 's avonds van 20.00 tot 21.30 uur. De zondagmiddagsessie begint om 14.00 en eindigt om 15.30 uur. Naast de informatie is er plaats voor vragen, discussie, terwijl toch... de informatie de nadruk houdt. En wie weet lezen we nog een tekst van Levinas.

Kosten eventueel verblijf hotel: ± € 145,- (2 nachten, 2x ontbijt, 2x diner, exclusief toeslag 1persoonskamer)(prijswijziging voorbehouden)
Aanmelden en info: www.keijfilosofie.nl en info@keijfilosofie.nl of 0522 470479

Vrij: 
Nee, klik op het thema voor meer data
Datum: 
09-12-2011 - 11-12-2011
Kosten: 
€ 180,-
Inclusief: 
koffie/thee, lunch, uitgebreide syllabus
Deelnemers: 
16 maximaal
Aanmelden en info: 
info@keijfilosofie.nl of 0522 470479