Geen
2010-10-14 Raakbaarheid als fundament van de haptonomie
HERHALING VAN DE cursus:
Raakbaarheid als fundament van de haptonomie
Doelgroep: haptotherapeuten.
Ook welkom zijn : gezondheidszorg/welzijnswerkers met minimaal basisopleiding in de haptonomie en een vooropleiding op HBO/academisch niveau
Data: donderdag/vrijdag 14 en 15 oktober 2010 – inloop op donderdag vanaf 9.30, met koffie/thee.
Sessies donderdag: 10.00 tot 12.30, 15.00 tot 17.30 en 20.00 tot 21.30, daarna borrel.
Sessies vrijdag: 10.00 tot 12.30, 15.00 tot 17.30, met evaluatie tot besluit.
Het boek De filosofie van Emmanuel Levinas (Jan Keij, 4de druk, november 2009) wordt aan cursisten geleverd voor de prijs van € 29,95 (winkelprijs € 39,95).
Docenten: dr. Jan Keij (eerste 4 sessies), vrijgevestigd filosoof (zie www.keijfilosofie.nl) en Wim Laumans, vrijgevestigd haptotherapeut (vijfde sessie).
Maximaal aantal deelnemers: 14
Overnachting: vaak wordt door cursisten gebruik gemaakt van hotel De Stobbe. Voor reserveringen aldaar zie www.stobbe.nl. Een tweede hotel, ook vlakbij de cursuslocatie, is hotel Kuik. Voor reserveringen zie www.hotelkuik.nl. Verder zijn er volop mogelijkheden voor bed and breakfast, vakantiehuisjes en campings. Zie www.keijfilosofie.nl/locatie/verblijf.htm.
Verdere info en vragen: bel Jan Keij (0522 470479) of mail hem (keijvandervelde@planet.nl), en/of kijk op zijn website: www.keijfilosofie.nl
Na aanmelding volgt ongeveer een maand voor aanvang een mail met verdere info rondom de cursus (aankomst, betaling, e.d.)
Accreditatie: de cursus is geaccrediteerd door de VVH voor 8 AT en 4 HT punten
SKB heeft geaccrediteerd voor 24 studiepunten.
Deze cursus is een inleiding in het denken van Emmanuel Levinas, toegespitst op Haptonomisch geschoolde therapeuten. Allereerst zal zijn mensvisie uitgelegd worden. Vervolgens wordt uit dat mensbeeld de gevoeligheid (raakbaarheid) van de mens gedestilleerd. Aldus geeft de inleiding een diepteboring in de menselijke ziel, die dan als een heel kwetsbare ziel naar voren komt. Duidelijk zal worden hoezeer de haptonomie juist op deze gevoeligheid is gebaseerd.
Vervolgens wordt de raakbaarheid verbonden met een ethische raakbaarheid. Die ethische gevoeligheid is ook de basis van de haptotherapeutische praktijk, waar ook nog even bij stilgestaan wordt. Zo wordt een beeld van een mens geschetst, een beeld dat niet alleen prachtig is (hoe verschrikkelijk ook die mens kan uitpakken), maar ook herkend zal worden door haptotherapeuten als realistisch, en als het belang van aanraken verklarend. Op de vijfde sessie zal Wim Laumans de praktijk behandelen en de relatie van de raakbaarheid en hapsis aantonen.
Verder maakt hij duidelijk hoe uit de ethische raakbaarheid het P.T.P. principe voortkomt.
Doorheen de cursus worden vele literaire, poëtische citaten gebruikt, ter verheldering en verfraaiing van het betoog. Filosofisch vakjargon wordt vermeden. En de docenten staan garant voor een heldere en duidelijke uitleg.